Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ




Δείτε τη μαγεία της φύσης . Δείτε πως μια βασίλισσα βγαίνει από την κυψέλη της για την γαμήλια πτήση της. Πρόκειτε για μια διαδικασία που η βασίλισσα βγαίνει έξω από την κυψέλη της , έτσι ώστε να ζευγαρώσει με 7 έως 17 κυφήνες οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από πολλές κυψέλες. . Οι κυφήνες έπειτα από το ζευγάρωμα πέφτουν νεκροί...
   Η βασίλισσα αφού ζευγαρώσει γυρνάει στην κυψέλη της και εγκαθίσταται εκεί όπου και θα γεννήσει εκατομμύρια γονιμοποιημένα αυγά , και δεν θα ξανά χρειαστεί ποτέ στη ζωή της να  ξανά ζευγαρώσει.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ



Η βασίλισσα έπειτα από την γέννησή της μετά από μια εβδομάδα , αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες βγαίνει για την γαμήλια πτήση της.



και έπειτα γυρίζει στην ίδια ακριβώς κυψέλη από την οποία έφυγε, όντας έτοιμη να γεννήσει εκατομμύρια γονιμοποιημένα και αγονιμοποίητα αυγά. Η βασίλισσα μετά από αύτο το ζευγάρωμα δεν θα ξαναβγεί ποτέ ξανά για να ζευγαρώσει.


Οι εργάτριες είναι υποταγμένες στη βασίλισσα , ταίζοντας την και βοηθώντας την σε ότι χρειαστεί. Η βασίλισσα εκκρίνει κάποιες ουσίες που λέγονται φερομόνες.  Οι φερομόνες είναι οι ουσίες που υποτάσσουν τις μέλισσες στη βασίλισσα και τις ειδοποιούν ότι η βασίλισσα ζει. Επίσης οι φερομόνες κρατάνε ενωμένο το μελίσσι.


Η Βασίλισσα της κυψέλης είναι η Μάνα όλου του μελισσιού και από αυτή εξαρτάται το μέλλον
του!!!!

ΠΗΓΗ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Το σύνδρομο της κατάρρευσης μελισσιών

Του Νικολάου Εμμανουήλ*
Το αποκαλούμενο σύνδρομο κατάρρευσης μελισσών (Colony Collapse Disorder) που χαρακτηρίζεται από τη μαζική ξαφνική απώλεια μελισσών δεν οφείλεται στην επίδραση ενός μόνο παράγοντα, αλλά στην αλληλεπίδραση παραγόντων, όπως τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά, τα εντομοκτόνα κ.ά.

Νικόλαος Εμμανουήλ, Καθηγητής & Μαρία Μπουγά, Δρ. Βιολόγος
Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών





Η μέλισσα είναι ο καλύτερος επικονιαστής.

Η μέλισσα χρησιμοποιήθηκε από πολλούς παραδοσιακούς πολιτισμούς σαν σύμβολο αθανασίας (τη βλέπουμε σκαλισμένη στους τάφους), της εργατικότητας, της τάξης, της επαγρύπνησης (επειδή θεωρείται ότι δεν κοιμάται ποτέ), της αγνότητας (επειδή οι μέλισσες γεννιούνται και με παρθενογένεση) και της ψυχής (επειδή πετάει στον αέρα). Η μέλισσα υπήρξε επίσημο έμβλημα του Ναπολέοντα στην περίοδο της αυτοκρατορίας του, αλλά και πιο πριν κοσμούσε το οικόσημο των Μελισσηνών, ενός ευγενούς βυζαντινού οίκου της Πελοποννήσου που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου.

Επιγραφή όπου εμφανίζεται η μέλισσα.

Ο Βιργίλιος, στα Γεωργικά προσφέρει μια αλληγορία ιδανικής κοινωνίας εστιάζοντας το ποιητικό του μικροσκόπιο στο θαυμαστό κόσμο των μελισσών. Αποκαλώντας τις μέλισσες «Quirites» (το όνομα τον ρωμαίων πολιτών με παράλληλες στρατιωτικές συνδηλώσεις) αφήνει λίγες αμφιβολίες για το ότι η κοινωνία των μελισσών είναι η ιδανική ρωμαϊκή κοινωνία που οραματίζεται. Εργατική, πειθαρχημένη, γενναία όταν το καλούν οι συνθήκες, παραγωγική, αναπαραγωγική και κατά συνέπεια αθάνατη. Ο Βιργίλιος παρουσιάζει επίσης την κοινωνία των μελισσών παρόμοια με αυτή των θεών, ενάρετη και μακάρια. Αναπαράγοντας μια αρχαία παρανόηση, δεν ξεχνά να τονίσει ότι οι μέλισσες αναπαράγονται χωρίς σεξουαλική επαφή, γεγονός που τις θέτει υπεράνω πόθων και παθών. Ο μοναδικός έρωτας των μελισσών είναι ο έρωτας της απόκτησης αγαθών: «Cecropias innatus apes amor urget habendi munere quamquam suo», Γεωργικά 4: 175-176 («έμφυτος έρωτας κτήσης εγείρει τις αττικές μέλισσες, την κάθε μια για τη δική της επιβράβευση»). Οι στίχοι αυτοί έχουν προσελκύσει λιγότερο ενδιαφέρον από όσο αξίζουν. Στην ιδανική κοινωνία των μελισσών, όπου η ατομικότητα θυσιάζεται στο βωμό του κοινωνικού αγαθού, ο Βιργίλιος τονίζει ότι το προσωπικό καθήκον, που στα Λατινικά είναι ίδιο με την προσωπική ανταμοιβή, είναι ένας έμφυτος έρωτας ιδιοτελούς κτήσης και απόκτησης. Οι στίχοι αυτοί αντιπαρατίθενται στις λεγεώνες χωρίων ελλήνων και ρωμαίων ποιητών, οι οποίοι επανειλημμένα όρισαν τον πόθο για απόκτηση πλούτου, ως τη ρίζα κάθε δεινού που μαστίζει την ανθρωπότητα. Ο πόθος αυτός είναι έμφυτος, λέει ο Βιργίλιος, και είναι αυτός που εξασφαλίζει την «par excellence» αρμονική κοινωνία των μελισσών. Οι μέλισσες είναι φυσικά Αττικές, λόγω του περίφημου μελιού, αλλά μέσα σε αυτά τα συμφραζόμενα, ο Βιργίλιος (που δεν συνηθίζει να ξοδεύει λέξεις για να γεμίσει το στίχο) ανακαλεί την αθηναϊκή αυτοκρατορία, ένα καθεστώς που καθιέρωσε τη δημοκρατία μέσα από την ανάδειξη της ατομικότητας σε όλο της το μεγαλείο.


Η κοινωνία των μελισσών


Οι μέλισσες είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικονίαση, τόσο των αυτοφυών, όσο και των καλλιεργούμενων φυτών, δηλαδή στην παραγωγή τροφής στον πλανήτη μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι από τα αρχαιότερα είδη του ζωικού βασιλείου.

Ο θαυμαστός αυτός κόσμος των μελισσών, πέρα από τα παράξενα φαινόμενα και τη χρησιμότητα του, μας δίνει το παράδειγμα ενός τέλειου σε οργάνωση συστήματος κατανομής έργων, ενός μοντέλου ιδανικής κοινωνίας από την οποία έχουμε να μάθουμε πολλά

Κάθε μέλισσα, ανάλογα με την ηλικία της, έχει και μία συγκεκριμένη εργασία:τις πρώτες μέρες της ζωής της παράγει το βασιλικό πολτό. Αργότερα αναλαμβάνει να φτιάχνει κηρήθρες, ύστερα γίνεται καθαρίστρια της κυψέλης ή φρουρός στην είσοδο και τέλος αναλαμβάνει δουλειές έξω από την κυψέλη όπως το να μεταφέρει γύρη, νερό ή νέκταρ. Η έννοια της επιβίωσης και της προσαρμογής στο περιβάλλον αφορά την ομάδα και όχι το άτομο. Δεν έχει καμία σημασία να χαθούν άτομα όταν η κοινωνία τους επιβιώσει. Η πρόσφατη χαρτογράφηση του γονιδιώματος της μέλισσας, έδειξε και τα γονίδια της κοινωνικής της συμπεριφοράς. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τρόπος επικοινωνίας μέσα από το «χορό» τους. Έρευνες έδειξαν ότι οι ασιατικές και ευρωπαϊκές μέλισσες μπορούν να μάθουν η μία τον χορό της άλλης.

Η κατάρρευση των μελισσιών

Το φαινόμενο μαζικής εξαφάνισης μελισσών, το αποκαλούμενο σύνδρομο κατάρρευσης μελισσών (ή αποικιών) (Colony Collapse Disorder) που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. το φθινόπωρο του 2006, είχε ονομαστεί στην αρχή Ασθένεια της Βαθμιαίας Πτώσης (Fall Dwindle Disease) και χαρακτηριζόταν από τη μαζική ξαφνική απώλεια μελισσών. Το φαινόμενο αυτό αργότερα πήρε την ονομασία σύνδρομο κατάρρευσης μελισσών (ή αποικιών) (C.C.D.). Οι πρώτες καταγραφές έδειξαν ότι οι μελισσοκόμοι οι οποίοι ανέφεραν το φαινόμενο, μετακινούσαν τα μελίσσια τους από τη μία περιοχή στην άλλη, γεγονός που συνέβαλε ενδεχομένως στην προσβολή των μελισσιών από νέους παθογόνους οργανισμούς σε συνδυασμό με την προσπάθεια των μελισσών να προσαρμόζονται σε καινούργιο για αυτές περιβάλλον.



Οι πιθανές αιτίες της κατάρρευσης

Πρόσφατες έρευνες Αμερικανών ερευνητών που δημοσιεύτηκαν στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «Science», το Σεπτέμβριο του 2007, έδειξαν ότι ενδεχομένως οι μαζικές απώλειες μελισσιών συσχετίζονται με την προσβολή από έναν ιό, ο οποίος ονομάζεται Ισραηλιτικός Ιός της Οξείας Παράλυσης (Israeli Acute Paralysis Virus).

Όμως δεν είναι μόνον οι παθογόνοι οργανισμοί που επηρεάζουν αρνητικά τις μέλισσες. Άλλος παράγοντας, ο οποίος ενδεχομένως έχει αρνητική επίδραση είναι τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά. Η ποικιλία που κυρίως καλλιεργείται, είναι η ποικιλία καλαμποκιού Bt. Η ποικιλία αυτή του καλαμποκιού περιέχει γενετικό υλικό από το βακτήριο Bacillus thuringiensis, το οποίο παράγει τοξίνες, οι οποίες δρουν ως εντομοκτόνα. Η γενετική τροποποίηση προκαλεί απρόβλεπτες αλλαγές στο γονότυπο και το μεταβολισμό των φυτών. Η τοξίνη που παράγει η ποικιλία καλαμποκιού Bt γίνεται μόνιμο συστατικό της διατροφής της μέλισσας. Έρευνες έχουν δείξει πιθανή αρνητική επίδραση στις μέλισσες, οι οποίες αποπροσανατολίζονται ακόμη και όταν παύουν να τρέφονται με την τοξίνη.

Μία άλλη αρνητική παράμετρος, είναι η χρήση εντομοκτόνων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μία ενήλικη εργάτρια μέλισσα καταναλώνει περίπου 60mg γύρης τις 10 πρώτες ημέρες της ζωής της, αντιλαμβανόμαστε ότι εάν η γύρη είναι μολυσμένη, οι μέλισσες κινδυνεύουν. Εντομοκτόνα με ψεκασμό έχουν άμεση επίδραση στις μέλισσες ή όταν οι μέλισσες μεταφέρουν γύρη από φυτά τα οποία έχουν ψεκαστεί.

Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, τομείς ανοιχτοί για το αν και σε τι βαθμό επιδρούν αρνητικά, είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η εργασία κάθε μέλισσας καθορίζεται από την αλληλεπίδραση του γενετικού υλικού και του περιβάλλοντος.

Σήμερα το κέντρο βάρους των ερευνών είναι η διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων όλων αυτών των παραγόντων, διότι μάλλον τα έντονα φαινόμενα που σχετίζονται με τις απώλειες μελισσιών δεν οφείλονται απλά στην επίδραση ενός μόνο παράγοντα.

Παράδειγμα κοινωνικής κατάρρευσης

Η κοινωνία των μελισσών προσπαθεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ενός περιβάλλοντος που ακολουθεί φθίνουσα πορεία και οδηγείται στην κατάρρευση: είδη οργανισμών εξαφανίζονται, η ρύπανση αέρα, νερού και εδάφους έχει πλέον πολλαπλή προέλευση, οι πηγές ενέργειας και τροφίμων αρχίζουν να εξαντλούνται. Η κατάρρευση, με μαζικές απώλειες, της άριστα οργανωμένης κοινωνίας των μελισσών μήπως δείχνει ότι η κοινωνία αυτή έφτασε στα όρια αντοχής της; Μήπως, γενικότερα, οι κοινωνίες έχουν ανελαστικά όρια; Πρέπει σοβαρά να προβληματιστούμε και να προσέχουμε περισσότερο τις εκκλήσεις, όπως αυτή για τη διατήρηση των μελισσών:

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟ-ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Κοινή ανακοίνωση της 4ης Ετήσιας Συνάντησης των Ευρωπαίων Επιστημόνων για τη Γενετική και Αναπαραγωγή των Μελισσών

2-4 Φεβρουαρίου 2008

Department of Biology, Middle East Technical University, Ankara, TURKEY


Δεδομένων των πρόσφατων και επικείμενων απωλειών των μελισσοσμηνών σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνουμε κοινή έκκληση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των μελισσών. Στη συνάντηση επιστημόνων από 15 χώρες, ειδικών στην αναπαραγωγή και γενετική των μελισσών, τονίστηκε ο προφανής κίνδυνος που υπάρχει για την κατάρρευση της ποικιλότητας των πληθυσμών.

Στους παράγοντες που απειλούν το «θησαυρό» της ποικιλότητας των μελισσών στην Ευρώπη συμπεριλαμβάνονται: α) η ανεξέλεγκτη εισαγωγή γενετικού υλικού ‘ξένων’ φυλών στις καλά προσαρμοσμένες στο τοπικό οικοσύστημα των ντόπιων φυλών, β) το οικολογικό στρες που προκαλείται από την εισαγωγή ξένου γενετικού υλικού, γ) οι νέοι παθογόνοι οργανισμοί και δ) οι κλιματικές αλλαγές.

Βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές, είναι η διατήρηση της υψηλής βιοποικιλότητας των μελισσών. Σύμφωνα πάντα και με τις κατευθύνσεις της Συνθήκης του Ρίο για τη Βιοποικιλότητα, οφείλουμε να διατηρήσουμε τις ντόπιες φυλές μελισσών και τους οικότυπους αυτών, ως βασική γενετική πηγή για μελλοντική χρήση. Χωρίς τη στρατηγική αυτή, το αποτέλεσμα θα είναι οι μεγάλες απώλειες μελισσών με καταστροφικά αποτελέσματα για την επικονίαση των αυτοφυών φυτών και των καλλιεργειών. Αυτό σημαίνει, άμεση μείωση της βιοποικιλότητας και της αγροτικής παραγωγής γενικότερα, δεδομένου ότι το 1/3 της τροφής του πλανήτη βασίζεται στην επικονίαση των φυτών από τη μέλισσα!

Δράσεις στο όνομα της στρατηγικής διατήρησης της βιοποικιλότητας των μελισσών πρέπει να περιλαμβάνουν: τακτικές προσαρμογής στις κλιματολογικές αλλαγές, ανάπτυξη ανθεκτικότητας στους νέους παθογόνους οργανισμούς και νέες μεθόδους αναπαραγωγής των ντόπιων πληθυσμών.


Υπογεγραμμένο από:  Συντονιστής  του Eurbee Βreeding Group Dr. Ralph Büchler

Ελληνική συμμετοχή: Δρ. Μαρία Μπουγά, Δρ. Φανή Χατζήνα

Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ/ντης Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας

ΠΗΓΗ

Μέλισσα και περιβάλλον


Του Νικολάου Εμμανουήλ *
Η σημαντικότερη προσφορά της μέλισσας στο περιβάλλον είναι η επικονίαση εντομόφιλων φυτών, διαδικασία απαραίτητη στην αναπαραγωγή και την εξέλιξή τους.



Αν και το οικονομικό όφελος από την επικονίαση των χιλιάδων άγριων φυτών που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος είναι αδύνατο να υπολογισθεί με ακρίβεια, η συνεισφορά της μέλισσας στην ποιοτική και ποσοτική αύξηση της παραγωγής στις καλλιέργειες είναι πολλαπλάσια  από τη συνολική αξία των μελισσοκομικών προϊόντων.

Απαιτείται και στην Ελλάδα στενή συνεργασία του καλλιεργητή και μελισσοκόμου, έτσι ώστε ο γεωργός να γνωρίζει την επικονιαστική ικανότητα της μέλισσας, να αποφευχθούν από αυτόν, άκαιροι και χωρίς προειδοποίηση ψεκασμοί, με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα και να υπάρξει η δυνατότητα ο μελισσοκόμος  να αμειφθεί για τις υπηρεσίες του από τον καλλιεργητή.

Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν δυσμενώς την παρουσία των μελισσών, αποτελούν η μείωση των ενδιαιτημάτων τους λόγω αλλαγής χρήσεως γης για οικιστικούς, μεταλλευτικούς,  τουριστικούς και άλλους σκοπούς, οι πυρκαγιές, η υπερβόσκηση, η διάνοιξη δρόμων και η άκαιρος και άσκοπος χρήση φυτοφαρμάκων.

Ιδιαίτερα αρνητικό παράγοντα αποτελούν τα διασυστημικά εντομοκτόνα, ορισμένα εκ των οποίων, εκτός από την άμεση δράση  (οξεία τοξικότητα) προκαλούν ποικίλα προβλήματα και στη συμπεριφορά των μελισσών (π.χ. μείωση ικανότητας προσανατολισμού, εντοπισμού άρρωστου γόνου, αναζήτησης τροφής κ.α.).

*Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ/ντης Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας 

ΠΗΓΗ



ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ: Πυλίδα εξόδου από την οικονομική κρίση;


Του Νικολάου Εμμανουήλ*
Μεταξύ  των ελαχίστων παραγωγικών εντόμων που ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται, η Ευρωπαϊκή μέλισσα αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό είδος. Η Μελισσοκομία, η φροντίδα και η διαχείριση των αποικιών των μελισσών, ως κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής, αποτελεί για πολλές χώρες του κόσμου σημαντική πηγή οικονομικών, περιβαλλοντικών κ.α. ωφελειών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο παράγονται περί το 1,5 εκατομ. τόνοι μελιού από 65 εκατομμύρια κυψέλες. Η Κίνα με 400.000 τόνους μελιού αποτελεί την πρώτη δύναμη στην παραγωγή του προϊόντος αυτού με δεύτερη την Ε.Ε., η οποία παράγει περί τους 200.000 τόνους (13% της παγκόσμιας παραγωγής).

Η Ελλάδα, χώρα με πανάρχαια μελισσοκομική παράδοση, αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη στην Μελισσοκομία αφού από περίπου 1,5 εκατομμύρια κυψέλες παράγονται περίπου 16.000 τόνοι μελιού και 500 τόνοι κεριού. Πρώτη δύναμη στην Ευρώπη είναι η Ισπανία (33.000 τόνοι), ακολουθούμενη από την Ιταλία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία και Γερμανία.

Στην Ε.Ε. εισάγονται ετησίως 220.000 τόνοι μελιού και εξάγονται 93.000 τόνοι. Καταναλώνονται συνολικά περί τους 327.000 τόνους, γεγονός που δείχνει ότι η κατανάλωση μελιού κατά άτομο είναι μόνο 660 gr. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ελλάδα είναι 2.200 τόνοι (εισαγωγή) και 800 τόνοι (εξαγωγή), καταναλώνονται δηλαδή 17.400 τόνοι ή 1,6 gr ανά άτομο.

Η Μελισσοκομία στην Ελλάδα καλύπτει περί το 2,4% της αξίας της ζωϊκής παραγωγής και το 0,55% της αξίας της αγροτικής παραγωγής. Αν όμως συνυπολογισθεί η σημασία που έχει για την αύξηση της γεωργικής και δασικής παραγωγής μέσω της επικονίασης, η πραγματική συνεισφορά της είναι πολλαπλάσια.

Ο αριθμός των απασχολούμενων με την μελισσοκομία ατόμων ανέρχεται στους 20.000 περίπου, εκ των οποίων οι περισσότεροι σε ερασιτεχνικό ή ημιεπαγγελματικό επίπεδο.

Στην Ελλάδα φαίνεται ότι ενώ η αύξηση σε παραγωγή μελιού ετησίως ανέρχεται σε 3%, η αντίστοιχη αύξηση σε αριθμό κυψελών είναι 0,3% και η κατά έτος αύξηση στην παραγωγικότητα 2,5%. Οι ρυθμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα ταχείς συγκρινόμενοι σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Με όσα εκτέθηκαν ανωτέρω μπορεί η Μελισσοκομία στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πρωτογενούς παραγωγής να αποτελέσει μία έστω μικρή έξοδο από την οικονομική κρίση και να συμβάλει  στην άμβλυνση του σοβαρού προβλήματος της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων ;

Μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε να δοθεί από την σημειούμενη τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντική αύξηση των προσερχόμενων στα σχετικά επιμορφωτικά σεμινάρια που διενεργούνται στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών (Ι.Γ.Ε.) στο κτήμα Συγγρού αλλά και σε άλλα Ιδρύματα και Φορείς.

Εκατοντάδες νέοι αλλά και άλλων ηλικιών, αστοί ως επί το πλείστον, επιθυμούν κάθε εξάμηνο να γνωρίσουν την μελισσοκομία, να γίνουν μελισσοκόμοι.

Η σχετική εμπειρία, που έχει αποκτηθεί από την πολύχρονη ενασχόλησή μας στα σεμινάρια αυτά, δείχνει ότι η μελισσοκομία φαντάζει μία δραστηριότητα που μπορεί να επιχειρηθεί από πολλούς, με μικρό επενδυτικό κόστος και να συνδυαστεί με την επιθυμητή επιστροφή σε πιο φυσικές δραστηριότητες, μακριά από το αστικό περιβάλλον.

Αναμφισβήτητα η μελισσοκομία απαιτεί κυρίως γνώση και σχετικώς λιγότερα κεφάλαια. Η Ελλάδα με την ποιότητα και ποικιλότητα της αυτοφυούς μελισσοκομικής χλωρίδας που διαθέτει, μπορεί να παράξει μέλι άριστης ποιότητας.

Αναλογιζόμενοι μάλιστα τις εκτάσεις που παραμένουν κυριολεκτικά ανεκμετάλλευτες, ως προς την χλωρίδα αυτή, κανείς μπορεί να αναρωτιέται γιατί τόσοι νέοι προτιμούν να εργάζονται σε σκληρότερες συνθήκες και σε πολύ χαμηλά αμειβόμενες εργασίες.

Η Ελληνική πολιτεία και κοινωνία που ίσως πίστεψε ότι η πρωτογενής αγροτική παραγωγή δεν χρειάζεται και τόσο, αφού όλα μπορούσαν να «εισάγονται με δανειζόμενα χρήματα», πρέπει να αρχίσει να συνειδητοποιεί την αξία της παραγωγής αυτής. Η Μελισσοκομία πολλά μπορεί να δώσει ακόμη στην ελληνική οικονομία και απασχόληση. Τα προβλήματα του κλάδου πάντως είναι ακόμη πολλά που δεν είναι δυνατόν στο σύντομο αυτό κείμενο να εκτεθούν ή πόσο μάλλον να αναλυθούν.

Εντελώς ενδεικτικά αναφέρεται εδώ η πρακτική των παράνομων ελληνοποιήσεων των μελισσοκομικών προϊόντων.

Μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη, πρόπολη και κερί, αμφιβόλου ποιότητας, εισάγονται από χώρες με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής, εμπορεύονται ως ελληνικά, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια κέρδους στους διακινητές, ανταγωνιζόμενα με αθέμιτο τρόπο τα ελληνικά. Η παντελής σχεδόν απουσία ταυτότητας του ελληνικού μελιού συντελεί ιδιαίτερα σε αυτό. Το ελληνικό μέλι μπορεί με την ασύγκριτη ποιότητά του να κυριαρχήσει στην Ευρώπη και αλλού.

Αλλά όχι μόνο αυτό, και τα άλλα μελισσοκομικά προϊόντα είναι αρίστης ποιότητας, δεν παράγονται όμως σε επαρκείς ποσότητες από τους μελισσοκόμους και δεν τα γνωρίζουν καλά οι έλληνες καταναλωτές. Και όμως, μια παραγωγή ανά κυψέλη 3-5 kg γύρης, 500 g πρόπολης, 10-20 g βασιλικού πολτού και 200-500 g κεριού είναι εφικτή σε ελληνικές συνθήκες.

Είναι πράγματι εκπληκτικό να αναλογισθεί κανείς ότι για τη γύρη και την πρόπολη η έρευνα στη χώρα μας είναι ελλιπής, δεν γνωρίζουμε ακόμη και τι ποσότητες παράγονται, και ποια είναι η «ορθή μελισσοκομική πρακτική» που πρέπει να ακολουθηθεί για την άριστη ποσοτική και ποιοτική απόληψή τους.

Ελληνικές και ξένες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά επιθυμούν να έχουν ελληνικά μελισσοκομικά προϊόντα, εφόσον πολύ καλά γνωρίζουν την άριστη ποιότητά τους. Γίνεται έτσι σαφές ότι, εκτός από το μέλι, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ελλειμματική και σε όλα τα μελισσοκομικά προϊόντα.

Το επιστημονικό προσωπικό στα Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα αλλά και επαγγελματικές ενώσεις που ασχολούνται με την Μελισσοκομία συνεισφέρουν στην πρόοδο του κλάδου αυτού στην Ελλάδα και είναι όλοι έτοιμοι να βοηθήσουν τους τόσους πολλούς, ιδιαίτερα νέους σε ηλικία με δύναμη και όρεξη, που τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι πράγματι επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλάδο αυτό, κλάδο που μπορεί έτσι να αποτελέσει έστω μια μικρή έξοδο (πυλίδα) από την οικονομική κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα.

*Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ/ντης Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας Νικόλαος Γ. Εμμανουήλ


ΠΗΓΗ

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΛΟΥΠΙ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ - Κηρηθροποιείο ΙΙ

 


Το καλούπι σιλικόνης (κηρηθροποιείο) δίνει στους Βιολογικούς μελισσοκόμους ή αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με την βιολογική μελισσοκομία την σιγουριά ότι το κερί που χρησιμοποιείται στις κυψέλες τους δεν έχει μολυνθεί από φάρμακα, που βρέθηκαν σε ορισμένες εμπορικά διαθέσιμες κηρήθρες, και δεν έχουν προσμίξεις με άλλα προϊόντα όπως η παραφίνη !!!!.

Με αυτό το καλούπι σιλικόνης μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας κηρήθρες από το δικό σας κερί. 
  • Ρίχνουμε το υγρό κερί μέχρι σχεδόν να γεμίσει.
  • Πιέστε για να κλείσει. 
  •          Μετά από 1 λεπτό ανοίξτε το καλούπι και αφαιρέστε το φύλλο του κεριού. 
  • Θα χρειαστεί να κόψετε το φύλλο κηρήθρας στο επιθυμητό μέγεθος για εσάς.








Η εξαγωγή της κηρήθρας διευκολύνεται με την εφαρμογή ελαιολάδου ή πεπιεσμένο αέρα (μεγ. 4-6 bar) με τη βοήθεια ενός ειδικού ακροφυσίου, μεταξύ του άνω και κάτω μέρους του καλουπιού. Έτσι, το καλούπι μπορεί να ανοίξει χωρίς προσπάθεια. 
Την ίδια στιγμή το καλούπι ψύχεται από τον αέρα. 
Το κερί δεν θα πρέπει να είναι  πολύ ζεστό (Κατάλληλη θερμοκρασία περίπου 75-80 ° C).


Κόστος Κατασκεύης:
Καλούπι Σιλικόνης Langstroth                                                        90€  
420 x 202 mm
Kαλούπι σιλικόνης χωρίς ψύξη αλλά με ακριβής αποτύπωση κηρήθρας σε διάσταση πλαισίου Langstroth.
Καλούπι Σιλικόνης Langstroth +                                                   100€
420 x 230 mm
Καλούπι σιλικόνης χωρίς ψύξη αλλά με ακριβής αποτύπωση κηρήθρας 3 εκ μεγαλύτερη από Langstroth. 

Καλούπι Σιλικόνης Langstroth Μικρά Κελιά 4,9                            140€
420 x 202 mm
Καλούπι σιλικόνης με μικρά κελιά (κατά των varroa) χωρίς ψύξη αλλά με ακριβής αποτύπωση κηρήθρας.
Καλούπι Σιλικόνης Langstroth Κηφηνοκέλια                              140€ 
420 x 202 mm
Καλούπι σιλικόνης κηφηνοκέλια (κατά των varroa) χωρίς ψύξη αλλά με ακριβής αποτύπωση κηρήθρας
Καλούπι Σιλικόνης Dadant                                                              120€ 
420 x 270 mm                         
Καλούπι σιλικόνης χωρίς ψύξη αλλά με ακριβής αποτύπωση κηρήθρας σε διάσταση πλαισίου Dadant.



ΠΗΓΗ

ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ


 Στην βιολογική μελισσοκομία εάν οι μέλισσες δεν έχουν επαρκή αποθέματα, το
βιολογικό μέλι προερχόμενο κατά προτί­μηση από την ίδια βιολογική μονάδα είναι η καλύτερη τροφή για το ξεχειμώνιασμα των μελισσών.  
Ως παρέκκλιση, η αρχή ή ο φορέας επιθεώρησης μπορεί να επιτρέπει, για την τεχνητή διατροφή, σιρόπι ζάχαρης και ως πρώτη προτίμηση σιρόπι βιολογικής ζάχαρης το οποίο το παρέχουμε στα μελίσσια μας μέσα σε τροφοδότες.
Οι τροφοδότες εκτός της  χειμερινής - ανοιξιάτικης τροφοδότησης, χρησιμοποιούνται για την θεραπεία στα μελίσσια μας (μερικά φάρμακα διαλύονται μέσα σε σιρόπι ζάχαρης το οποίο και δίδεται στα μελίσσια π.χ θυμόλη). 
 
Υπάρχουν πολλά είδη τροφοδοτών οι οποίοι έχουν τα πλεονεκτήματα τους και τα μειονεκτήματα τους.
 
·  Οι τροφοδότες οροφής

Τοποθετούνται ακριβώς πάνω από τα πλαίσια του μελισσιού,
κάτω από το καπάκι. Είναι οι πιο ευρέως διαδεδομένοι, και οι πιο εύκολοι στην χρήση τους. Η χωρητικότητα τους μπορεί να πλησιάσει τα 8 κιλά. Οι μέλισσες μπαίνουν στον τροφοδότη από το κάτω μέρος μέσα από μία "σήτα".
 
 

Οι τροφοδότες οροφής έχουν σαφώς περισσότερα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων τροφοδοτών.
  
1.      Έχει μεγάλη χωρητικότητα, οπότε δεν χρειάζεται να τον επαναγεμήσουμε περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.
2.      Όταν ανοίγει το καπάκι οι μέλισσες παραμένουν απομονωμένες και δεν τις ενοχλούμε καθόλου (γλυτώνουμε τσιμπήματα).
3.       Μπορούμε να ταΐσουμε τα μελίσσια χωρίς να τα στρεσάρουμε.
4.      Όταν χρησιμοποιείται για την θεραπεία των μελισσιών, δεν επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας λόγω της έκθεσης της στον ήλιο.
Υπάρχουν βέβαια και κάποια μειονεκτήματα..........
 
1.      Αρκετά μεγάλο το βάρος όταν είναι γεμάτοι, με αποτέλεσμα την δυσκολία στην επιθεώρηση των μελισσιών.
2.      Υπάρχει η πιθανότητα πολλές μέλισσες να χάσουν το ¨πάτημα" τους και να πνιγούν. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με διάφορες αυτοσχέδιες "λέμβους" ώστε να έχουν πάτημα οι μέλισσες.
 
·   Οι τροφοδότες πλαισίου
Μοιάζουν με πλαίσιο με χωρητικότητα κοντά στα 3 κιλά, το οποίο τοποθετείται στο πάτωμα στη θέση ενός πλαισίου. Οι μέλισσες έχουν άμεση πρόσβαση στο σιρόπι αλλά δεν είναι πολύ πρακτικό.
 
1.      Η χωρητικότητα του είναι πολύ μικρή οπότε και χρειάζεται συχνά ξαναγεμίσματα.
2.      Σε πολλά είδη από αυτόν, είναι πολύ εύκολο να πνιγούν μέλισσες.
3.      Χάνουμε από το πάτωμα την θέση ενός πλαισίου.
4.      Κατά την τροφοδότηση στρεσάρουμε το μελίσσι και εκτιθέμαστε στα τσιμπήματα του.
 
·  Οι τροφοδότες εισόδου
Οι τροφοδότες εισόδου είναι πάρα πολύ απλοί στην χρήση τους και παράλληλα φθηνοί σχετικά από τα άλλα είδη τροφοδοτών. Θα έλεγα όμως να τους αποφεύγουμε. Εκτός του ότι είναι φθηνοί έχουν πάρα πολλά μειονεκτήματα.
 
1.      Είναι πολύ εύκολο να προκαλέσουν λεηλασία. Οι μέλισσες από περιφερειακά μελίσσια διεγείρονται να κλέψουν σιρόπι αλλά και το μέλι από το μελίσσι που τροφοδοτήσουμε.
2.      Το σιρόπι  είναι συνέχεια εκθεμένο στον ήλιο με πιθανή αλλοίωση του.
3.      Αν χρησιμοποιείται σε θεραπεία, επίσης εκτίθεται η δραστική ουσία στον ήλιο με πιθανή αλλοίωση της.
4.      Λόγω της μικρής χωρητικότητας του χρειάζεται συχνά γεμίσματα.
5.      Για χειμερινή τροφοδότηση δεν ενδείκνυται γιατί το σιρόπι θα είναι στην είσοδο και η μελισσόσφαιρα κοντά στο καπάκι!!!
 
·  Τροφοδότες κενού αέρα
Πρόκειται για έναν κουβά - δοχείο με τρύπες στο καπάκι, το οποίο τοποθετείται ανεστραμμένο πάνω από τα πλαίσια εκμεταλλευόμενο το κενό αέρα που δημιουργείται για να λειτουργήσει. Πρόκειται για έναν τροφοδότη πολύ οικονομικό και εύκολο στην χρήση του με αρκετά μειονεκτήματα:
 
1.      Χρειάζεται η χρήση ενός δεύτερου πατώματος, ώστε να χωρέσει μέσα του.
2.      Δεν μπορεί να καταναλωθεί γρήγορα, επειδή λίγες μέλισσες μπορούν να προσεγγίσουν την φορά.
3.      Για το ξαναγέμισμα στρεσάρουμε το μελίσσι και εκτιθέμαστε στα τσιμπήματα του.
 
·  Τροφοδότης σακούλα 
Πρόκειται για μία απλή σακούλα γεμισμένη με σιρόπι η οποία τοποθετείται πάνω από τα πλαίσια. Δημιουργούμε 2-4 τρύπες ώστε να φύγει ο αέρας και για να ανακαλύψουν οι μέλισσες το σιρόπι. Έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και μερικά από αυτά είναι:
 
1.      Πολύ οικονομική λύση.
2.      Δεν πνίγονται οι μέλισσες ενώ έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτόν.
3.      Δεν προκαλεί λεηλασία.
4.      Δεν χρειάζονται συντήρηση - απολύμανση.

Πολλοί άλλη τρόποι τροφοδοσίας χρησιμοποιούνται όπως βάσεις από γλάστρες πάνω από τα πλαίσια - μπουκαλάκια νερού με τρύπες, καθώς και μεγάλα δοχεία εκτεθειμένα στον μελισσώνα (μακριά!!!).
  
Χρήσιμοι πολλές φορές όλοι οι τροφοδότες, αλλά σε μόνιμη χρήση φαντάζουν για τις μέλισσες...........
 
 "κονσέρβα κάθε μέρα"
 
Όπως όλοι μας έτσι και οι μέλισσες χρειάζονται υψηλής ποιότητας διατροφή για να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα αλλά και για να είναι πιο δυνατά και ανθεκτικά στις ασθένειες. Για τις μέλισσες το αγνό μέλι  και ή γύρη διάφορων ανθοφοριών είναι η καλύτερη διατροφή που χρειάζονται προκειμένου να έχουν μέγιστη υγεία χάρη στην ενεργεία τις πρωτεΐνες και τα ιχνοστοιχεία που τους παρέχουν

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ


Σιγά σιγά πλησιάζει ο χειμώνας και η μέλισσες θα σχηματίσουν την μελισσόσφαιρα, όπου μέσα σε αυτή θα ξεχειμωνιάσει με ασφάλεια μαζί με το σμήνος και η βασίλισσα. Από την άνοιξη όμως και όσο η ημέρα αρχίζει να μεγαλώνει, οι μέλισσες θα αρχίζουν να ταΐζουν την βασίλισσα, με την θαυματουργή - γεμάτη πρωτεΐνες τροφή, τον βιολογικό βασιλικό πολτό ο οποίος θα διεγείρει την βασίλισσα στο να αρχίσει να γεννάει αυγά. 

Οι μέλισσες όπως και οι πεταλούδες αναπτύσσονται σε τέσσερις φάσεις: αυγό, προνύμφη, νύμφη, ενήλικο έντομο. Για κάθε κάστα μέλισσας όμως, ο χρόνος - διάρκεια διαφέρει: 24 ήμερες χρειάζεται ο κηφήνας, 21 ημέρες χρειάζεται η εργάτρια και 16 ημέρες η βασίλισσα.

Αυγό
Η βασίλισσα ωοτοκεί ένα αυγό  σε κάθε κελί, το οποίο κολλά στον πυθμένα του κελιού,  oρθιο. Μέσα σε 3 ημέρες το ωό γέρνει σταδιακά και ακουμπά στον πυθμένα του κελιού όπου εκκολάπτεται η προνύμφη της μέλισσας.
Το αυγό έχει μήκος περίπου 3mm και χρώμα γαλακτόχρωμο. Εάν η βασίλισσα επιλέξει να γεννήσει ένα αυγό σε κελί εργάτριας θα αφήσει ένα γονιμοποιημένο αυγό, αλλά αν επιλέξει να γεννήσει ένα αυγό σε κελί κηφήνα θα αφήσει ένα αγονιμοποίητο.
Το ποσοστό βέβαια γονιμοποιημένου - αγονιμοποίητου άρα και αριθμό εργατριών - κηφήνων σε ένα μελίσσι, το καθορίζουν οι μέλισσες κατά το χτίσιμο των κηρηθρών.
Σαν μελισσοκόμοι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε το αυγό μέσα στο κελί γιατί είναι ένα σημάδι ότι η βασίλισσα είναι παρούσα. Πολύ εύκολα εντοπίζεται μέσα στο κελί, αν υπάρχει ηλιοφάνεια και πλαγιάσουμε το πλαίσιο έχοντας τον ήλιο πίσω μας. Από την στιγμή που θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε ένα αυγό τα υπόλοιπα θα φανερωθούν μπροστά μας εύκολα. Όσοι έχουν πρόβλημα και δεν μπορούν να τα βρουν, υπάρχουν στα μελισσοκομικά μαγαζιά ειδικά γυαλιά. 
Προνύμφη
Στην εκπνοή των 3 ημερών από το αυγό εκκολάπτεται η προνύμφη της μέλισσας, η οποία αμέσως  εφοδιάζεται από τις παραμάνες μέλισσες με τροφή.  Η προνύμφη τρέφεται με το ‘μελισσόγαλα’ και αναπτύσσεται, πρόκειται  για μικρά "τερατάκια" τα οποία καταναλώνουν 1.300 γεύματα την ημέρα.
Όταν ολοκληρωθούν οι 5 ημέρες τροφοδοσίας και έχουν μεγαλώσει κατά 1.570 φορές περισσότερο οι μέλισσες σφραγίζουν το κελί. 
Νύμφη
Η προνύμφη στο σφραγισμένο κελί αφού ολοκληρώσει την κατανάλωση της τροφής ακινητοποιείται με το κεφάλι προς την έξοδο του κελιού. Το στάδιο της προνύμφης διαρκεί 6 ημέρες για τη βασίλισσα, 7 ημέρες για την εργάτρια και 9 ημέρες για τον κηφήνα, με παρέκκλιση 12 ωρών.
Μετά την ύφανση του βομβυκίου η προνύμφη μεταμορφώνεται χωρίς αποδερμάτωση σε προ χρυσαλλίδα (prepupa), στάδιο το οποίο διαρκεί μόλις 24 ώρες ή και λιγότερο. Στη διάρκεια αυτού του σταδίου γίνονται σημαντικές μεταβολές στο σώμα του εντόμου. Μορφολογικά το έντομο κατά το στάδιο αυτό μοιάζει περισσότερο με προνύμφη, αν και κάτω από το δέρμα της ‘προνύμφης’ μπορούν εύκολα να διακριθούν τα χαρακτηριστικά της νύμφης.
Η 5η  αποδερμάτωση οδηγεί στο στάδιο της νύμφης ( pupa ). Στο στάδιο διακρίνονται πλέον τα τρία μέρη του σώματος του εντόμου, η κεφαλή, ο θώρακας και η κοιλία. Στην αρχή είναι λευκή, ενώ χρώμα αρχίζει και εμφανίζεται πρώτα στους σύνθετους οφθαλμούς. Από το χρώμα των οφθαλμών μπορεί να προσδιοριστεί η ηλικία της νύμφης με ακρίβεια 24ώρου .
Ενήλικο έντομο
Μέτα από 16 ημέρες η βασίλισσα, 21 ημέρες η εργάτρια και 24 ημέρες ο κηφήνας, το ενήλικο έντομο επιτέλους, μασώντας το κέρινο σφράγισμα του κελιού της, έρχεται η στιγμή να ενσωματωθεί με τις αδελφές - αδελφούς τις & κόρες - γιους.
Τα ξαδέρφια και οι θείες.....................................?   δεν ξέρω.




  ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΚΑΣΤΕΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΕΡΓΑΤΡΙΑΚΗΦΗΝΑΣ
Εκκόλαψη προνύμφης από το ωό333
1η αποδερμάτωση προνύμφης3,53,54
2η αποδερμάτωση4,54,55
3η αποδερμάτωση5,55,56
4η αποδερμάτωση6,56,57
Σφράγισμα κελιού88-910
Ύφανση βομβυκίου91012
Prepupa
5η αποδερμάτωση - νύμφη101114
Νύμφη με ροζ οφθαλμούς14
με κόκκινους 1215
με πορφυρούς οφθαλμούς και κιτρινωπό θώρακα 1317
Νύμφη με σκουρόχρωμες κεραίες19
Αποδερμάτωση νύμφης152022,5
Έξοδος από το κελί του ακμαίου162124
ΠΗΓΗ
  

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΜΟΥ